I januar 2022 drog PhD-studerende på Syddansk Universitet, Morten Thomsen, afsted til State University of New York sammen med sin kone og to unge sønner.

Morten forsker i miljøkommunikation, og under sit ophold i USA vægtede han både det faglige og oplevelserne med sin familie lige højt: 

“Det akademiske formål var at undersøge, hvilken rolle følelser spiller i, hvilken effekt klimakommunikation har. Mere specifikt valgte vi at undersøge, hvilken rolle kognitiv dissonans spiller for folk, som ønsker at bekæmpe klimaforandringerne, men ikke får ændret deres vaner i en klimavenlig retning (fortsætter med at spise (okse-)kød). Undersøgelsen blev lavet sammen med Dr. Silje Kristiansen på College of Environmental Science and Forestry, State University of New York. Undersøgelsen blev samtidig en del af Dr. Silje Kristiansens fag om miljøkommunikation, hvor jeg blev medunderviser.

Ud over at blive klogere på miljøkommunikation, på USA og deres udfordringer med at kommunikere om klimaet, fik jeg et stærkt fagligt og socialt bånd med Dr. Silje Kristiansen, og vi har aftalt at arbejde sammen i fremtiden. Desuden fik jeg mulighed for at besøge to andre universiteter i USA og møde nogle af verdens førende forskere i hhv. videnskabskommunikation og medieforskning. Det var meget inspirerende. Desuden havde jeg min familie med, og det var på et personligt plan meget givende at dele oplevelsen. De gik i hhv. skole og børnehave, og de har lært rigtig meget. Bl.a. snakker jeg nu ofte engelsk med min ældste, selvom han ikke kunne snakke engelsk, før vi tog afsted.”

Artiklen fortsætter efter billedet.

Om at være Fulbrighter i USA og at planlægge sit og familiens ophold, fortæller Morten følgende:

“Fulbright er et stempel på den ypperste forskning i USA, så at være Fulbrighter har åbnet døre, som ikke normalt var blevet åbnet, herunder mulighed for at besøge verdensklasse forskere.

Jeg vil også fremhæve en ting, som mange tidligt i overvejelserne om udlandsophold måske overser: Visumansøgningen. Fulbright Denmark var fantastiske til at hjælpe med at holde styr på det (til tider) overvældende bureaukrati, som visumansøgningen kan være. Desuden er tankerne bag Fulbright-ansøgningen også vigtig, fordi den hjælper dig med at få klarlagt mål med udlandsopholdet, og hvordan jeg når disse mål. Det har betydet, at jeg har været meget målrettet på hele opholdet.”

Artiklen fortsætter efter billedet.

Spørger man Morten om hvilke råd han vil give til fremtidige legatansøgere, inkl. dem der overvejer at tage familien med, deler han følgende:

“Planlæg alt i god tid. Ting tager tid, herunder bureaukratiet, boligjagt, og hvis du ønsker at besøge andre forskningsmiljøer i USA.

Gør op med dig selv om, hvad dine mål er med opholdet – gerne tidligt. Skriv dem ned. Det gør dig også mere bevidst om at være opsøgende – eks. så du får opsøgt steder eller personer, du kunne blive inspireret af.

Sidst vil jeg nævne, at børn ikke er en hindring for at tage ud. Tværtimod giver familie dig mulighed for at dele oplevelsen med andre.”

Hvis du er interesseret i at søge et Fulbright-legat, så kan du læse mere om vores legater her.