Overvejer du et udlandsophold, som du vil søge økonomiske midler til?

Fulbright Denmark uddeler legater til selvarrangerede ophold i USA for kandidat- og Ph.D. studerende samt tilbyder vejledning for alle, der vil studere eller forske i USA på højt niveau.

Her kommer derfor gode råd til legatsøgning generelt, som kan bruges uanset hvilket land du skal til.

Hvor kan jeg finde legater?

Legater kan findes i alle afskygninger – legatbogen.dk, studerendeonline.dk/legater og fonde.dk er tre hjemmesider, som er gode at tage udgangspunkt i, ligegyldigt om du skal til USA eller et andet land. Her har du mulighed for at finde relevante legater på baggrund af forskellige søgekriterier.

Nogle legater har dog en tendens til at gemme sig lidt. Spørg derfor dig selv, om der er nogle fonde eller legater, som kunne være specifikke for dig og dermed give dig en større chance for at modtage legatet. Har dit gamle gymnasium eller dit nuværende universitet et rejselegat eller andre legater, du kan søge? Måske har du gået til en sport eller fritidsaktivitet, som kvalificerer dig til at søge et legat? Er du medlem af en fagforening, som uddeler et legat? Læg hjernen i blød og afsøg selv de mindste kroge!

Start tidligt og skab dig et overblik over processen

Legatsøgning kan til tider føles uoverskueligt – der er mange forskellige legater at holde styr på med hver deres ansøgningsfrist, kriterier og proces. Sørg derfor for at skabe dig et overblik tidligt i processen. Du kan overveje at lave en samlet liste over de forskellige informationer relateret til legaterne. Undersøg følgende: Hvilke legater kvalificerer du dig til? Kan du ansøge før, du er endeligt optaget på dit værtsuniversitet? Skal du ansøge før, du tager afsted på opholdet, eller kan du ansøge imens du er i udlandet? Hvad er ansøgningsdeadline og -processen – foregår det online eller via post?

Sørg for at starte så tidligt som muligt, så du kan sende ansøgninger til flest mulige fonde – jo flere ansøgninger, du får sendt afsted, desto større chance for at du kan få dækket en større del af det beløb, du skal betale i forbindelse med dit ophold ved hjælp af legater.

Hvordan skriver jeg ’The Money Winning Application’?

Der er desværre ingen hurtige genveje til den gode ansøgning. Men her er nogle overordnede tips og overvejelser, du kan have med, når du skriver dine ansøgninger.

Format og grundighed – udform din ansøgning så enkelt og klart som muligt og vær grundig. Forsøg at undgå for lange og indforståede sætninger, som vil forvirre læseren mere end de gavner. Forklar, hvad du søger pengene til, hvor du skal hen, og hvorfor du tager lige netop derhen – er der nogle specifikke kurser, eller måske en kendt forsker eller gruppe, du meget gerne vil arbejde med? Fortæl, hvad du forventer at tage med videre fra opholdet ved hjælp af modtagelsen af legatet, men fokuser også på hvad fonden får ud af at støtte dig. I sidste ende skal hele ansøgningen hænge sammen som én enhed, og det kan derfor være en god idé at etablere en sammenhæng mellem det, du skriver i dit personal statement, projektbeskrivelse m.m., og det der fremgår i andre dele af din ansøgning. Det vil sige, du skal forsøge at skabe den røde tråd for læseren.

Personlighed og ærlighed – forsøg at give læseren et indtryk af, hvem du er. Det kan hjælpe at flette den personlige vinkel ind i ansøgningen – selvfølgelig hvor det er relevant og giver mening. Sørg for at du huskes og ikke bare ender som ’en i bunken’, men vær samtidig ærlig omkring dig selv og din situation.

Dygtighed – det er vigtigt at vise læseren, at du er dygtig med et gennemarbejdet CV, en velskrevet motiveret ansøgning/personal statement og gode karakterer. Men sørg også for at være realistisk omkring din situation. Sidder du med et karakterbevis næsten udelukkende med topkarakter eller ligger karaktererne mere spredt? Kan du indhente anbefalinger, som kan supplere din ansøgning positivt og vise andre sider af din dygtighed? Kan du fremhæve studieaktiviteter, som har givet dig fagligt brugbare kompetencer? Læserne vil typisk gerne se din dygtighed afspejlet fra flere forskellige aspekter.

Relevans i forhold til legatudbyders formål – du skal selvfølgelig kun søge de legater, hvor du kan opfylde kravene, men hvis dit akademiske område og dit studieophold har direkte relevans til legatets formål, så få det endelig med.

Fulbright Denmarks legater

Hvis du er kandidat- eller Ph.D. studerende, kan din legatsøgning allerede gå i gang i dag! Læs mere om Fulbright Denmarks legater og processer her. Vi uddeler legater på mellem 50.000 DKK eller 100.000 DKK. Husk også, at vores legater er mere end blot en pose penge – du får bl.a. hjælp til visum og du vil desuden opleve, at Fulbright-titlen åbner mange spændende døre for dig i USA. Læs mere om selve programmet her.