Sidsel Støy, Fulbright 2023/2024. University of California

Mit navn er Sidsel Støy, jeg er uddannet læge og ansat på Afdeling for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme ved Aarhus Universitetshospital og har en ph.d. fra Aarhus Universitet.

En fremtidig behandling

Min forskningsinteresse har gennem mere end 10 år været immunsystemets rolle i udviklingen og behandlingen af kronisk leversygdom. For tre år siden igangsætte vi et nationalt lodtrækningsstudie, hvor vi undersøger om behandling med fækal mikrobiota transplantation dvs. tarmbakterie fra et raskt individ, kan være en fremtidig behandling til patienter med skrumpelever.

University of California

Antal studerende

30.000+

Ranking

Ifølge U.S. News, er University of California nr. 1 i Top Public Schools

Fantastisk sparring og vidensdeling

I januar 2024 rejste jeg 6 måneder til University of California San Diego for at lære, hvordan vi kan anvende de biologiske prøver fra vores kliniske studie til at forstå, hvordan forsøgsbehandlingen ændrer patienternes immunsystem og deres leversygdom. Jeg arbejdede i en stor, forskningsgruppe med erfarne og enormt dygtige postdocs fra hele verden, som alle havde projekter indenfor samme emnefelt, hvilket gav grobund for en fantastisk sparring og vidensdeling. Jeg analyserede bakterieindholdet i vævsprøver fra tarmen før og efter forsøgsbehandlingen og sammenholdte dette med, hvillke gener der udtrykkes i tarmens celler og celler fra immune systemet i tarmen.

Det er komplekse og store datasæt, som jeg stadig arbejder på at sammenkoble og forstå i et fortsat samarbejde med San Diego gruppen. Håbet var, at mit ophold blot var starten på et langvarig forskningssamarbejde for mig personligt og for afdelingen i Aarhus, og det oplever jeg er lykkedes.

Familien med på opholdet

Opholdet i San Diego har været en kæmpe oplevelse. Det har været en stor og spændende udfordring at finde vej i et så profileret og international forskningsmiljø og i en arbejdskultur, der er meget forskellig fra den danske. Det at lykkedes med det og opleve at have noget at bidrage med, har været et stort selvtillidsboost og givet mig et stort nyt fagligt, men også personligt netværk indenfor mit fag.

Min familie var med på opholdet, hvilke bidrog til tung praktik og logistik i planlægningen, men ligeledes til sejrene og oplevelserne.  Vi har haft enestående oplevelser i det fascinerende land USA, og været sammen om den store udfordring det er at etablere en ny hverdag i et fremmed land. De ældste på 5 og 7 år gik i skole og lærte på den korte tid engelsk, fik venner og en masse kulturforståelse i bagagen, og min ægtefælle og vores yngste gik hjemme og udviklede der et hel særligt bånd de to imellem. Opholdet satte os som familie i en setting, hvor vi ’bare var os’, hvilket har været noget helt særligt.

Råd til andre der overvejer et akademisk ophold

Hvis man står foran et akademisk ophold i USA, vil jeg anbefale at begynde forberedelserne i (rigtig) god tid. Mange af processerne ligger uden for ens kontrol, og med papirer, der potentielt skal frem og tilbage flere gange, kan man næsten ikke begynde for tidligt. Samtidig vil jeg anbefale, at man slår koldt vand i blodet. Processerne kan virke uoverskuelige, men der er ingen, der har interesse i at modarbejde dig og dine drømme. Derfor skal man ikke være bange for at spørge f.eks. Fulbright Danmark, tidligere legatmodtagere eller dit værtsuniversitets kontor for internationale studerende til råds. Sidst, men absolut ikke mindst: Husk at nyde dit ophold! Tiden flyver afsted, så sug til dig af amerikanske kulturoplevelser. Personligt udskød jeg min hjemrejse med et par dage for at opleve 4th of July med en stor gruppe herlige mennesker, jeg havde mødt under mit ophold. Det var den vildeste fyrværkerifejring, jeg nogensinde har været en del af, og jeg sluttede altså mit Fulbright-ophold af med et brag!

Læs mere om Fulbright Denmarks legater her.