fbpx
Print

University of Grand Forks

Af Kasper Sørensen, Fulbright 2016-17

En anderledes men ikke mindre spændende studieoplevelse!

Forud for besøget
Mit forskningsområde omhandler måling af den mekaniske styrke i hjertet. Da jeg fik muligheden for at besøge en af verdens førende forskere indenfor feltet var der derfor ingen tvivl om at jeg skulle til USA for at lave forskning med ham på University of Grand Forks i staten North Dakota.

Efter at have mødtes til en konference i Vancouver, forud for mit ophold i USA, aftalte vi sammen med min danske vejleder rammerne for mit besøg. På daværende tidspunkt havde jeg været til et oplæg afholdt af Fulbright Kommissionen Danmark omkring mulighederne for at søge økonomisk støtte ved dem til forskningsrejser til USA. Jeg benyttede mig derfor af muligheden og lavede en ansøgning til Fulbright.

Et lille skriv omkring selve ansøgningsprocessen: Her er meget der skal udfyldes! Det skal dog ikke være nogen afskrækkelse for andre potentielle ansøgere, da dette blot betyder, at alt materiale til andre ansøgninger allerede er lavet. Derudover var hjælpen fra Fulbright Kommissionen uovertruffen!

Turen til USA
Jeg rejste til USA i slutningen januar 2017. Opholdet i USA var planlagt til at vare 4 måneder. Jeg blev modtaget i den meget lille ”Grand Forks International Airport” hvor temperaturen på daværende tidspunkt var omkring -10C. En kold fornøjelse, men modtagelsen var heldigvis varm. To af mine kommende kollegaer fra universitet tog imod mig, viste mig rundt på campus og byen.

Jeg havde hjemmefra lejet en lejlighed i gåafstand fra universitet, så de kommende dage brugte jeg på at købe møbler og de nødvendige køkkenting til lejligheden med hjælp fra en af mine kollegaer fra det amerikanske universitet.

Derudover blev jeg indtjekket på universitet, fik bestilt ID kort og lignende praktisk. Fælles for meget af det administrative arbejde på universitet var, at jeg skulle i kontakt med mange forskellige folk, for at få løst forholdsvis simple opgaver. Så en notits til andre: hav god tid og få gerne hjælp af medstuderende eller din vejleder til at blive oprettet korrekt i universitetets systemer, så det er muligt at få nøgler/adgangskort til kontorer og laboratorier.

Selve forskningen kom jeg hurtigere i gang med. Jeg fik indblik i den amerikanske måde at optage, dokumentere og opbevare data på – samt processen med at analysere dette. Her blev det tydeligt, at der i højere grad laves forskningsprojekter der kan munde ud i patenter og produkter, fremfor grundforskning som jeg er vant til det fra Aalborg. En kærkommen afveksling fra mit normale forskningsarbejde. I min tid i Grand Forks arbejdede jeg primært på tre projekter hvoraf to af disse er blevet til mindre artikler, der er blevet præsenteret på konference.

Det laboratorie/kontor jeg var tilknyttet var forholdsvis lille. Jeg blev gode venner med to af de andre ansatte og fik af dem introduktion til det amerikanske studiemiljø.

Under mit ophold fik jeg mulighed for at deltage i en konference, ”Design of Medical Devices”, i byen Minneapolis. Byen er en stor ”medical-device hub” – så på konferencen fik jeg mulighed for at møde repræsentanter fra flere større mediko-tekniske virksomheder, samt at opleve ”Visible Heart Lab” på ”University of Minneapolis”. For en hjerte-entusiast som jeg, en uforglemmelig oplevelse at se blandt andet deres store samling af menneskehjerter samt spændende laboratorier hvor de holder kunstigt liv i hjerter der er fjernet fra organdonorer.

Turen hjem fra Minneapolis til min ”hjemby” Grand Forks tog jeg med tog. En spændende måde at opleve den omkringliggende natur og de enorme afstande på. Derudover besluttede jeg mig for at rejse til New York sammen med min kollega Thomas (også Fulbrighter) for også at få oplevelsen af amerikansk storby med hjem i bagagen.

Afrunding og anbefalinger
Min tur til USA forløb noget anderledes end jeg havde forventet. De projekter som i første omgang var aftalen jeg skulle arbejde på, blev desværre aflyst. Til gengæld fik jeg mulighed for at arbejde med noget andet eksisterende data, så tiden derovre var bestemt ikke spildt. Jeg vil dog stærkt anbefale andre at gøre mere ud af planlægningen af opholdet samt forventningsafstemme med den amerikanske vejleder i forhold til hvor meget vejledning/hjælp der forventes at gives under opholdet.

Dermed ikke sagt at mit ophold ikke var lærerigt. Jeg ville aldrig have besøgt University of Grand Forks hvis det ikke havde været for dette studie-besøg. Det har givet mig god indsigt i den amerikanske kultur (især udenfor de store byer) samt det amerikanske forskningsmiljø. En ting som jeg uden tøven vil anbefale andre. Jeg vil også anbefale at prøve at søge andre steder hen end de gængse store universiteter, hvis man ønsker at få et indblik i noget af det USA som man ikke ser på TV.

Derudover kommer jeg hjem med en stor indsigt i hvordan universitetsmiljøet adskiller sig fra Danmark og inspiration til hvordan vi kan inkludere de studerende på vores kandidatuddannelse mere i den aktuelle forskning på Aalborg Universitet.

Der skal rettes stor tak til Fulbright for den umådeligt store hjælp med ansøgningen til både fonden samt visum til USA. Uanset mængden af dumme spørgsmål fra min side kom der konstant konkret hjælp retur. At skulle have stået for dette selv virker uoverskueligt, sammenlignet med hvor nemt det var, med hjælp fra Fulbright Kommissionen. At være Fulbrighter gav mig uden tvivl nogle fordele og gjorde også ansøgningsprocessen til andre fonde lettere.

Opholdet har givet mig nogle rigtigt gode forbindelser til de forskere der arbejder indenfor samme område som jeg og det har styrket samarbejdet mellem mit hjemmeuniversitet og afdelingen på University of Grand Forks.