fbpx
Print

The New School

Af Rasmus Guldager Weber, Fulbright 2016-17

Det er hårdt arbejde, men det hele værd
At tage af sted som fremover er hårdt arbejde, men det er det hele værd. Jeg skulle både forsvare The New Schools legitimitet overfor Undervisningsministeriet og SU-styrelsen, få merit fra studiet, sikre stipendier for at gøre det muligt, skaffe visum til USA, finde sted at bo og meget andet. Jeg kan derfor anbefale, at man kommer i gang i så god tid som muligt. Havde jeg vidst, hvor mange ting der ville komme op undervejs, er det ikke sikkert, at jeg havde kastet mig ud i projektet om at tage på udveksling. Men det er det hele værd, og jeg er lykkelig for, at jeg gjorde det.

Diskussioner med afsæt i hele verden
Jeg gik på The New School, der ligger på Manhattan i New York City. Universitet er kendt for dets internationale orientering, fordi ca. halvdelen af universitetets fakultet og studerende kommer fra andre lande end USA. Det er et universitet, der er kendt for at hjælpe folk væk fra nazismen under anden verdenskrig. Og så er det pudsigt nok et universitet, der er kendt for dets design-linjer. Alt sammen bidrog imidlertid til en fantastisk sammensætning af mennesker fra hele verden, med skæve udtryk, alternative perspektiver, og en dedikation til at studere verden og skabe fællesskaber, jeg ikke har oplevet mange andre steder.

Sociologi-undervisningen, som jeg fulgte, foregik med ca. ti studerende, en professor og en phd.-studerende. Det indebar to timers nørdet nærlæsning af klassiske tekster og koblinger til stater og samfund over hele kloden. For at give et billede på sammensætningen, så var der mig fra Danmark, to fra Brasilien, to fra Tyskland, en fra Kina, en fra Israel, en fra Indien og de få sidste kom fra forskellige steder i USA. Det gav vores diskussioner nogle helt unikke tværgående og globale perspektiver, som var lige nøjagtig grunden til, at jeg tog afsted på udveksling. Og der var ingen tvivl om, at de måbede ligeså meget, når jeg beskrev den danske fagbevægelse og velfærdsstaten, som når de fortalte om slumområder i Sydamerika og fabriksbyer i Kina.

Men for ikke at komme bagud måtte man også knokle. De fleste dage startede kl. 9 på biblioteket og sluttede sjældent før kl. 23 om aftenen med uafbrudt læsning og skrivning. Det var en markant anderledes måde at studere på end jeg kender fra Roskilde Universitet, og jeg havde savnet muligheden for at fordybe mig på den måde og se verden fra et globalt perspektiv. Det var derfor et perfekt supplement til min samlede uddannelse.

En by med uendelige muligheder
Men al tiden gik ikke med at studere. Der var også rig mulighed for at gå på udforskning i en by som NYC. Topforskere og -kunstnere fra hele verden strømmer til byen og tilbyder koncerter og forelæsninger. Museerne bugner med oplevelser, der bare venter på, at man har tid til at tage derhen.

Min top 3 af oplevelser i byen er nok 1. Ellis Island’s immigrationsmuseum (i en tid med flygtningebevægelser og valg af Trump, var det et uundgåeligt besøg), 2. gåtur over Brooklyn Bridge, hvor man kan se hele sky-linen og tydeligt kan se forskellen mellem Brooklyns mere fattige kvarterer og Manhattans overdåd, og 3. en aften med drinks og livemusik på Cafe Wha?

Skal du på udveksling, så vælg enten et sted med et fantastisk studentermiljø eller uendelige muligheder i byen. Oplevelserne rundt om universitetet er en central del af oplevelsen og for mig bestod det både i selve NYC, men også i at der var præsidentvalgkamp.

Men det er også noget af det Fulbright er gode til at bidrage med. Jeg deltog i en Rooftop Party arrangeret af Fulbright for at møde nogle af de andre stipendiemodtagere, men de tilbød også en masse andre spændende seminarer, møder og udflugter, jeg garanteret ville have benyttet mig mere af, hvis jeg havde været afsted længere end et semester.

Efter jeg er kommet hjem, har jeg med glæde både fortalt om oplevelsen som Fulbright Alumne på mit uddannelsessted, på mit arbejde og på Akademiet for Talentfulde Unge.

Skal du afsted til USA på udveksling, så kan jeg anbefale at kontakte Fulbright – uanset om du vil søge om stipendium eller ej.

De varmeste anbefalinger,

Rasmus Guldager Weber