fbpx
Print

Jonathan Asmund Arnesen først fra venstre. Fra seminaret ”Global Health Innovation” ved Georgia State University I Atlanta.

Michigan State University

Af Jonathan Asmund Arnesen, Fulbright 2016/17

Takket være dette legat, var det muligt for mig at komme til Michigan i USA og fokusere på mit forskningsprojekt hos Dr. Bjoern Hamberger. I det følgende har jeg beskrevet hvilke store og livsvarige aftryk opholdet igennem Fulbright sikrede mig både fagligt og personligt.

Min forskning var fokuseret på at fremstille gavnlige plantestoffer på en mere bæredygtig måde. Plantestoffer såsom forskolin kan bruges til hjertemedicin og sclareol bruges i parfumeindustrien, idet stoffet ”binder” duftende molekyler til overflader, hvilket gør at duften holder længere. Selvom disse stoffer findes i naturen, er det ofte besværligt og meget dyrt at fremstille dem. Nogle planter kræver specielle dyrkningsforhold og fremstiller det aktive stof i meget små mængder. Det kan betyde at stoffet bliver meget dyrt at oprense, og derfor begrænset tilgængeligt for de mennesker der har brug det. For at løse dette problem, arbejdede jeg på at få en anden og mere anvendelig plante til at fremstille disse stoffer. Denne plante var almindeligt mos og ved at flytte gener fra den oprindelige plante over i mos, var jeg i stand til at få mos til at fremstille nogle af disse værdifulde plantestoffer. Det er smart at bruge mos fordi den kan dyrkes i store væksttanke i stedet for på marker eller i drivhuse, og har biologiske funktioner der gør den utrolig let at genmodificere. I mit projekt er det lykkedes mig at producere adskillige plantestoffer såsom 13R-ent-manoyl oxide, 13R-manoyl oxide (der er en forløber til Forskolin), 13S-manoyl oxide, manool og sclareol. Jeg har desuden udviklet nye molekylært biologiske værktøjer, der kan gøre mos endnu bedre til at lave plantestoffer og jeg har arbejdet med symbiotiske systemer af mikroorganismer og planter, hvor begge parter bliver stærkere af samarbejdet. I starten havde min forskningsgruppe meget lidt viden om hvordan man arbejder med og genmodificerer mos, men gennem mit projekt fik jeg etableret simple og lette metoder, som blev videregivet til resten af holdet i Michigan, der nu vil fortsætte mit projekt.

At forske i USA har også lært mig meget menneskeligt. Jeg har lært at fungere i internationale (og amerikanske) grupper. I min tid ved Michigan State University, arbejdede jeg ikke kun med Hamberger-gruppen. Vi samarbejdede også med Dr. Gregory Bonito og hans gruppe, der forsker i evolution af primitive svampe. Vi satte forsøg op sammen, hvor vi kombinerede planter og svampe for at studere deres interaktion. Hamberger-gruppen havde desuden et fantastisk sammenhold med regulære grillfester, komsammener og hyggelige barture. Bjoern og hans kone hjalp mig desuden utrolig meget med at falde på plads eller når jeg havde brug for noget vigtigt (såsom at låne mig en cykel i 4 måneder, indtil jeg fik taget mig sammen til at sende min egen til reparation. Tak for det, Bjoern!).

En del af Fulbrightoplevelsen som jeg særligt nød, var de seminarer der blev afholdt på forskellige universiteter i USA. Jeg deltog selv i seminaret ”Global Health Innovation” der foregik ved Georgia State University i Atlanta. Det var ufatteligt inspirerende at møde andre fulbrightere fra hele verden, i en stor forsamling af intelligente, åbne og empatiske mennesker, der alle var interesserede i at gøre verdenen til et bedre (og sundere) sted. Seminaret, der omhandlede global folkesundhed og hvordan denne kunne forbedres, var ledet af kompetente og engagerede fakultetsmedlemmer fra GSU, og vi mødte nogle af de mennesker som har sat deres fingeraftryk på global folkesundhed, f. eks Bill Foege som var med til at udrydde kopper på verdensplan. Seminaret var en øjenåbner idet jeg lærte om andres tilværelser der var meget forskellige fra min egen, de problemer som de kæmper med, og at mennesker på tværs af kulturer kan løse disse problemer i samarbejde.

Jeg var meget heldig i at kunne leje et værelse i et hus, der lå omtrent 10 minutter på cykel fra universitetet. I det hus boede ofte andre studerende typisk PhD’er eller postdocs, og sågar en professor. Jeg fik nogle rigtig gode venner, der også boede i huset over en længere periode. Særligt var der en amerikansk PhD-studerende, der forskede i landbrugsudvikling i Afrika og en belgisk postdoc, der forskede i malkekøers sundhed. Vi lavede en masse sammen og nogle oplevelser står særligt ud: Technokoncert i Grand Rapids med kanoner der skød maling ud fra scenen, MMA-kampe, TED-talks, LASER-TAG, filmaftener, rodeoshow, hyggelige byture og en fisketur i det nordlige Michigan hvor vi så ørne, vilde kalkuner og endda fangede en lille gedde. Desuden styrketrænede amerikaneren og jeg sammen, hvilket nok hjalp os begge med ikke at blive for skøre når vi havde alt for travlt med vores forskning. Det første semester ved MSU deltog jeg i et kor for studerende. Der var stort set kun yngre undergraduate-studerende og det var rigtig sjovt og spændende at møde dem. Næste semester fik jeg desværre for travlt med mit projekt. Mine forældre og min ene bror kom endda til USA og sammen så vi New York, Lancaster County i Pennsylvania hvor nogle af Amish-folket bor, Gettysburg, betydelige dele af motorvejen i Pennsylvania, Ohio og Michigan, Henry Ford museet i Detroit og jeg viste dem hvor jeg forskede. Min kæreste og jeg besøgte hinanden ved forskellige lejligheder. Jeg besøgte hende ved hendes universitet Pomona college, som ligger lidt ude for Los Angeles i Californien, og i Austin Texas, hvor hun og hendes forældre bor. Hun besøgte selvfølgelig også mig i Michigan, hvor vi blandt andet fejrede jul og nytår sammen. Vi flytter nu sammen i København.

Fulbright har ikke kun hjulpet mig økonomisk. Inden afrejsen fik jeg hjælp til at få mit visum og sørge for at jeg blev klar til at rejse. At rejse til et andet kontinent kan virke komplet uoverskueligt, men Fulbright sørgede for at jeg altid vidste hvilke dokumenter jeg havde brug for og hvordan jeg fik dem. Fulbright vejlederne var altid klar med hjælp og råd med både vigtige ting og det lavpraktiske. Den hjælp er jeg også meget taknemmelig for!

Den tid hvor jeg har været i USA, har været præget af store omvæltninger i det amerikanske samfund og det har været en tid, hvor mange har følt sig frustreret. Dog har jeg set mine amerikanske venner være forhåbningsfuldt passionerede omkring og engagerede i deres lands udvikling. I en verden der bliver mere globaliseret og hvor modstandsreaktionen til globalisering nogle steder er blevet stærkere, er et udlandsstudieophold en god øvelse i empati og forståelse på tværs af kulturer. Jeg håber bare, at kommende studerende vil have ligeså gode muligheder som jeg selv, til at opleve et fremmed samfund, udvide deres verdensbillede og øge deres egen selvforståelse. For at opleve en anderledes måde at leve på, kan både få en til at værdsætte sit eget samfund og blive inspireret til at forbedre det.