fbpx
Print

Hunter College, City University of New York

Af Tina Langholm Larsen, Fulbright 2017-18

Som ph.d.-studerende havde jeg allerede inden min afrejse til USA en pose penge, der var øremærket et længerevarende udlandsophold. Dog indså jeg hurtigt, at den pose ville slippe op, langt før jeg ville kunne nå at gennemføre de undersøgelser, som jeg siden mit speciale gerne havde villet foretage. Derfor tog jeg kontakt til Fulbright Kommissionen. Selvom ansøgningsprocessen umiddelbart kan synes omstændelig, fik jeg – med god hjælp fra de ansatte ved Fulbright – stykket en ansøgning sammen, som heldigvis viste sig at blive antaget. Med et Fulbright grant i ryggen blev det muligt for mig ikke kun at foretage de mest nødvendige kildestudier, som pengeposen ellers kun ville have rakt til, men også at inkorporere et forskningsophold ved et universitet i New York City, som jeg ellers ville have udelukket som destination for et forskningsophold, da den by selvsagt er en af de dyreste at bosætte sig i USA.

To måneders kildeindsamling i Minnesota, Iowa, Illinois og Texas

Forud for min afrejse fra Danmark, havde jeg lagt en grov skitse for mit 5 måneders ophold i USA. De første to måneder skulle gå med en rundrejse i henholdsvis Minnesota, Iowa, Illinois og Texas, hvor jeg skulle indsamle kildemateriale, mens de øvrige tre måneder skulle bruges på forskningsopholdet i NYC. Da jeg ankom til Minneapolis lufthavn en regnfuld fredag i august, var jeg en smule urolig for, hvordan det hele skulle gå de kommende to måneder. Jeg havde kun sikret mig et hotelværelse de første tre dage – resten skulle jeg planlægge, som det kom. Mine bekymringer blev dog hurtigt gjort til skamme. Ikke en eneste gang på turen oplevede jeg, at jeg ikke kunne finde et motel, en Greyhound-billet eller en lejebil, der opfyldte alle de ønsker, jeg havde – og det endda på trods af, at jeg rejste i Houston-området i oktober kort efter hurricane Harvey havde skabt oversvømmelser og kaos. Faktisk overraskede det mig, hvor nemt det var at rejse rundt i landet med både bus, fly og bil. Greyhound’en var jeg blevet advaret om hjemmefra, men den fungerede helt optimalt, ligesom det også var en ren fornøjelse at køre på de amerikanske highways – og det siger ikke så lidt, når det kommer fra en utrænet bilist som mig. Efter to måneders rundrejse, indsamling af store mængder interessant kildemateriale og møder med fantastisk søde og hjælpsomme amerikanere, gik turen til NYC.

            Grand View College i Iowa, der oprindelig blev grundlagt som et dansk seminarium.

Tre måneders forskningsophold i New York City

I NYC hjalp mit Fulbright grant mig ikke kun økonomisk, for selve aftalen med universitetet i NYC kom kun i stand på grund af det faktum, at jeg rejste til landet som Fulbrighter. Universitetet er nemlig ikke blandt de uddannelsesinstitutioner, som er på listen over godkendte visumsponsorer. En liste, som jeg ikke kendte til på forhånd, men da jeg fortalte, at Fulbright ville hjælpe mig med at skaffe et visum, blev det problem elimineret. Under mit ophold i NYC lærte jeg en hel del om det amerikanske uddannelsessystem – på både godt, men så sandelig også på ondt. Spørgsmål som f.eks. økonomi og race har jeg aldrig før set være så præsente, som på det universitet jeg var tilknyttet. Oplevelsen med det amerikanske uddannelsessystem gav mig grobund for at reflektere over de enestående muligheder, vi har herhjemme i Danmark, og den voldsomt privilegerede situation jeg sidder i som ph.d.-studerende med eget kontor, god løn og hjælpsomme kolleger – intet af det mødte jeg ved universitetet, hvor jeg i stedet opfattede det akademiske miljø som kompetitivt på et niveau, som jeg slet ikke havde kunnet forestille mig.

Alt i alt var det en uforglemmelig oplevelse af bo i NYC i tre måneder, og stort set al min fritid gik med at gå på oplevelse i alle byens afkroge. Jeg trak en del på det danske netværk, som Sømandskirken i byen har oprettet, og det var også herigennem, at jeg fandt en bolig, hvilket ellers hurtigt kan blive en kompliceret og dyr affære. Sømandskirken arrangerede bl.a. fredagsbarer, Mortens aften, julearrangementer og viste danske fodboldkampe på storskærm, som alle var rigtig hyggelige arrangementer – også selvom man ikke er interesseret i kirkens religiøse virke.

Udbytte af min rejse som Fulbrighter

Som religionshistoriker er det sjældent, at man får muligheden for at ”mærke historiens vingesus”, men på grund af Fulbrights økonomiske støtte til mit forskningsprojekt, blev jeg i den grad beriget med et indblik i de danske immigranters liv og virke i USA. Samtidigt fik jeg en enestående chance for at opholde mig i de lokalsamfund, som danske immigranter grundlagde for mere end hundrede år siden. Her kom jeg ikke kun ind på livet af deres efterkommere, men jeg fik også indsamlet materiale, som er helt afgørende for mit projekts fuldførelse. De undersøgelser, som jeg foretog under rundrejsen, er ikke blevet foretaget tidligere, og på den vis kan man sige, at Fulbright har støttet mig i at lave ”grundforskning” i den dansk-amerikanske historie. Jeg sidder netop nu og bearbejdet materialet, og snart skal det præsenteres på en konference i London. Det bliver en stor fornøjelse at få det skubbet ud over skrivebordskanten, så andre end bare jeg selv kan få glæde af resultaterne!

Retrospektivt kan jeg se, at de i alt fem måneders ophold i USA har været en dannelsesrejse (uanset hvor tacky det end kan lyde) for mig. USA er på alle måder et både dybt fascinerede og absurd land, som har gjort dybt indtryk på mig. Jeg kan næppe tro, at man kan opholde sig i landet i en længere periode, uden at få dybere indsigt i sig selv og det samfund, man kommer fra. Med mit både faglige og personlige udbytte in mente, vil jeg på det varmeste anbefale at tage til USA i samarbejde med Fulbright!

Tina i den danske by Askov i Minnesota.