fbpx
Print

Harvard University, Boston

Af Jens Blom-Hansen, Fulbright 2017-2018

Det er mig en glæde at afgive rapport for mit ophold på Harvard University i Boston, USA, som jeg besøgte i foråret 2018 med støtte fra Fulbright Kommissionen. Jeg er professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, hvor jeg arbejder med EU-politik og offentlig forvaltning.

Før afrejsen

Der er mange praktiske spørgsmål at tage stilling til inden et længerevarende udlandsophold. Bolig, flyrejse, visumansøgning mv. Her var Fulbright Kommissionen en meget stor støtte. De rådgav venligt og kompetent gennem hele denne del af processen, og man følte sig i sikre hænder. En stor tak for det!

Opholdet på Harvard University

Jeg var tilknyttet Center for European Studies på Harvard University. Det er et center, som har 15-20 visiting scholars og ca. lige så mange ”local faculty” fra de samfundsvidenskabelige miljøer på Harvard, fx Department of Government og History Department. Desuden er der en administrativ stab på 5-6 personer. Det er et ret fantastisk sted at være. Man beriges både fagligt og socialt af samværet med de øvrige forskere på centret. Der er et fast ugentligt seminar, hvor alle på centeret på skift præsenterer deres forskning, der så diskuteres ud fra deltagernes forskellige perspektiver. Men lige så vigtigt, så arrangerer centeret en lang række workshops, foredrag og arrangementer om aktuelle samfundsmæssige spørgsmål. Der er med andre ord en livlig akademisk aktivitet, som det er en berigelse at være en del af.

Tilknytningen til Center for European Studies giver adgang til hele Harvard University, hvor der er store ressourcer at trække på. Uden for centret nød jeg især godt af faciliteterne på John F. Kennedy School of Government, der igennem semestret arrangerer en lang række aktiviteter omkring væsentlige og fagligt relevante politiske spørgsmål.

Mit faglige formål med at tage til Harvard var at arbejde på et forskningsprojekt om den Europæiske Union. Opholdet gav mulighed for at komme et stort skridt videre. Dels fik jeg uvurderlig inspiration ved at diskutere mit projekt med kollegerne på Center for European Studies og folk på John F. Kennedy School of Government. Dels er en periode, hvor der er mere ro til at arbejde sammenhængende på projektet, af meget stor værdi. Desuden gav det også et stort udbytte at være på afstand af Europa og se på EU med amerikanske briller.

Center for European Studies

Jeg lagde også vægt på at have kontakt til de studerende på Harvard, fx som gæsteunderviser på et kursus på John F. Kennedy School of Government og som oplægsholder for studerende på Harvard College.

I en universitetspolitisk sammenhæng var det utrolig interessant at opleve Harvard University. Man gør meget mere ud at åbne sig mod det omgivende samfund end vi gør herhjemme. Fx er stort set alle arrangementer og workshops åbne for offentligheden og annonceres bredt og tydeligt. Det har givet inspiration til, hvordan vi kunne gøre mere på denne froont herhjemme. Desuden har man en tradition for at tilknytte fellows, der arbejder med fagligt relevante forhold uden for universitetsverdenen. Jeg knyttede fx kontakt med flere folk fra EU-systemet, der var på ophold på Harvard i den periode, jeg var derovre.

Endelig gør Harvard også meget for medfølgende ægtefæller, fx ved at gøre det muligt at følge kurser uformelt, dvs. uden tuition. Min kone deltog i to kurser på Harvard på School of Education og John F. Kennedy School of Government – og fik et kæmpe udbytte af det.

Harvard University ligger i Boston, som er en by, det varmt kan anbefales at besøge. Er man politisk interesseret som mig er der masser at komme efter. Byen er delstatshovedstad i Massachusetts, og har dermed et delstatsparlament. Præsident John F. Kennedy’s interessante præsidentbibliotek ligger flot ud mod havet. Boston består af en række kommuner, bl.a. Cambridge, hvor Harvard University ligger. Så er man interesseret i lokalpolitik, er der også meget at følge med i.

Fulbright gør en forskel

Boston – og ikke mindst Cambridge, hvor Harvard University ligger – er en dyr by at bo i. Så Fulbright’s støtte gjorde en kæmpe økonomisk forskel. Men det var også ret fantastisk at opleve den respekt, der omgærder Fulbright programmet. Fulbright er alt i alt en helt usædvanlig mulighed for at komme til USA, og jeg kan kun anbefale andre at kontakte Fulbright, hvis de overvejer et ophold i USA.