Print

Den dansk-amerikanske Fulbright Kommission

er baseret på den amerikanske Senator J. William Fulbrights ide om at forhindre en ny krig efter 2. verdenskrig ved at skabe gensidig forståelse gennem uddannelsesudvekslinger.

Den dansk-amerikanske Fulbright Kommission blev grundlagt i 1951 som en regeringsaftale mellem Danmark og USA. Kommissionens arbejde udføres med penge, der stammer fra regeringerne i begge lande. Kommissionen har en bestyrelse på otte personer, 4 danskere og 4 herboende amerikanere. Den amerikanske Ambassadør til Danmark er Æresformand. Bestyrelsen i Danmark bestemmer legatprogrammets størrelse og sammensætning. Legatmodtagerne (danskere og amerikanere) vælges endeligt i Danmark, men alle skal godkendes af The J. William Fulbright Foreign Scholarship Board (FFSB) i Washington D.C. FFSB medlemmerne er direkte udpeget af Den amerikanske Præsident.

Fulbright programmet eksisterer over hele verden og udføres enten fra de over 50 selvstændige, bi-nationale kommissioner eller fra ”Public Affairs” sektioner på de amerikanske ambassader. Det er et af de offentlige udvekslings-programmer i USA, der nyder størst prestige. At være en ”Fulbrighter” er med til at åbne mange døre i USA og internationalt. Blandt tidligere ”Fulbrightere” findes over hele verden både nobelpristagere, regeringschefer og andre højt placerede personer inden for den akademiske verden, kunst, kultur og politik. Der lægges således vægt på, at legatmodtagerne både har fagligt og menneskeligt potentiale, samt lederegenskaber i meget bred forstand.